Introduction

Firman Allah bermaksud,
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Tuesday, 21 September 2010

Tazkirah Ukhuwwah, Ziarah dan Raya

Alhamdulillah... di sini saya uploadkan satu ceramah yang mempunyai pengisian yang cukup baik terutama dalam menjaga hubungan baik sesama rakan-rakan kita dalam masyarakat. Ceramah ini disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Zaharuddin Abd Rahman pada 10 Shawwal 1431H yang lalu. Marilah sama-sama kita hayati dan dengar isi ceramah ini dengan baik. Moga ianya dapat diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian kita.

Bahagian PertamaBahagian keduaBahagian ketigaBahagian terakhirYa Allah, Moga Engkau rahmati ukhuwahku bersama-sama rakan-rakan PhD dan masyarakat disekelilingku. Engkau berikanlah petunjuk kepadaku dalam menjaga hubungan ini. Jauhkan dari perasaan hasad dengki. Lindungi diriku ini (secara sengaja atau tidak sengaja) dari menyakiti hati teman-teman. Dan lindungilah diriku dari mudah terasa hati dengan kata-kata dan tingkahlaku mereka. Bantulah diriku dalam memelihara persaudaraan dan ukhuwah kami... Moga diri ini dapat memiliki sifat kesabaran dan keikhlasan yang hakiki...Ameen

No comments:

Post a Comment