Introduction

Firman Allah bermaksud,
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Tuesday, 15 February 2011

Contoh TERbaik12 Rabbi'ul Awwal tiba lagi, tetapi di dalam tahun yang baru,1432H... Tarikh ini merupakan tarikh kelahiran junjungan mulia kita, Nabi Muhammad Sallahhu A'laihi Wassalam... Contoh terbaik buat kita dari dulu, kini dan selamanya....

Nabi Muhammad (s) bersabda:

La yu’minu ahadukum hatta akuna ahabba ilayhi min waladihi wa walidihi wan nasi ajma’in wa min nafsihillazi bayna janbayy.

(Kamu belum menjadi orang beriman sampai kamu mencintaiku melebihi cintamu untuk anakmu, cintamu untuk orangtuamu, dan cintamu untuk seluruh umat manusia. Dan cintailah aku melebihi cintamu kepada dirimu sendiri).

Untuk huraian lanjut tentang hadith ini, anda boleh dengar ceramah yang terdapat pada 'link' di bawah ini.

Di sini saya sediakan 'link' kepada ceramah dari Yang Berbahagia Prof Dr Harun Din. Ceramah ilmu dari beliau banyak memberikan impak yang besar kepada diri ini. Dari itu, adalah baik jika saya turut kongsikan ilmu ini kepada anda semua. Moga ianya dapat memberi manfaat kepada pembaca-pembaca sekelian. Dan yang paling penting dapat menambahkan kecintaan dan kerinduan kita kepada Rasulullah Sallallahu A'laihi Wassalam.
2 comments:

  1. thanks for the sharing... insaf sungguh!

    ReplyDelete
  2. Ceramah yg cukup berkesan... buat santapan rohani untuk kita semua... InsyaAllah..

    ReplyDelete