Introduction

Firman Allah bermaksud,
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Monday, 11 October 2010

Moga Mendapat Haji yang Mabrur

Alhamdulillah... Tanggal 9 Oktober 2010 yang lalu, penerbangan buat bakal-bakal haji telah bermula. Diberitakan pihak Malaysia di Mekah telahpun bersedia menerima kunjungan ribuan jemaah haji. Moga semua urusan mereka dipermudahkan Allah. InsyaAllah, 6 dari anggota keluarga saya termasuk Ibu, Abang Sulung dan isteri, Kakak (kedua) dan Abang (keempat) dan isteri antara jemaah haji yang akan bertolak ke Mekah pada 26 Oktober 2010 bersamaan 17 Dhul Qa'ida 1431H. Walaupun diri ini tidak dapat menyaksikan pemergian mereka atau membantu apa-apa, di dalam hati ini sentiasa mengharapkan agar mereka semua dikurniakan kesihatan dan keselamatan yang baik sepanjang berada di sana dan dipermudahkan segala urusan mengerjakan ibadah haji.

Buat bakal-bakal haji dan hajjah, di sini terdapat sedikit informasi berkaitan cara-cara mengerjakan ibadah haji yang saya rasakan amat menarik untuk dikongsi. Ini kerana penerangan yang diberikan amat jelas berserta dengan cara-cara berbentuk praktikal yang perlu dilakukan sepanjang menunaikan haji dan umrah.

Part 1Part 2Part 3Part 4Entry kali ini diakhiri dengan doa yang hanya mampu dipanjatkan buat semua tetamu-tetamu Allah, didoakan agar jemaah-jemaah haji ini mendapat haji yang mabrur. Ya Allah kurniakan kesihatan dan keselamatan yang baik buat mereka sepanjang mengerjakan ibadah haji ini. Permudahkan semua urusan mereka. Dan moga mereka semua selamat pergi dan selamat kembali semula ke tahan air.

Buat anak-anak dan keluarga jemaah haji ini, saya sediakan link kepada website kerajaan Saudi Arabia yang mana kita boleh saksikan lintas langsung dari Mekah. InsyaAllah sedikit sebanyak dapat mengubat kerinduan kepada orang-orang tersayang.

SIARAN LANGSUNG DARI MEKAH

1 comment:

  1. amin... semoga semuanya selamat dan dimudahkan...

    ReplyDelete