Introduction

Firman Allah bermaksud,
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Tuesday, 30 March 2010

Cabaran 'Menulis Journal/Paper Conferences'

Pengajian PhD bukan sahaja perlu mencari suatu idea yang baru melalui kajian-kajian empirikal, eksperimen, survey dan kaedah-kaedah lain lagi, tetapi ia perlu disertai dengan penerbitan dan perbentangan.

Di sini terdapat garispanduan bagi penyediaan penerbitan IEEE bagi para penyelidik dari jurusan kejuruteraan atau computer science.

http://www.ieee.org/web/publications/pubservices/confpub/AuthorTools/conferenceTemplates.html

Sebelum ini, saya menggunakan template Microsoft Word sebagai rangka awal penulisan kertas kerja. Namun, saya kini sedang cuba menggunakan Latex template yang dikatakan agak flexible untuk memasukkan formula atau formal method decriptions tetapi agak sukar kerana ia tidak mempunyai concept WYSIWYG. Ianya hampir sama dengan membuat coding HTML untuk webpage kita. Perlu di compile dan outputnya boleh dilihat dalam betuk PDF. Bagi sesiapa yang biasa dengan coding, pastinya menulis menggunakan Latex tidak akan menjadi masalah...

Boleh baca link ini untuk maklumat lanjut mengenai Latex.

Baru sahaja saya mendengar nasihat dari seorang teman penyelidik yang boleh dikatakan agak cemerlang dalam penyelidikan beliau. Beliau telah menghasilkan lebih dari 10 conference papers dan 2-3 Journal dalam tahun ketiga Phd beliau. Beliau berasal dari Pakistan. Beliau telah menyatakan kepada saya, jika beliau mempunyai 12 conference papers, tidak bermakna beliau mempunyai 12 new ideas. Sebenarnya semua papers tersebut berasal dari satu basic idea sahaja. Kemudian idea tersebut di'expand' ke practical work, ke ekseprimen-eksperimen dan ke teknik-teknik lain.
Dari situ bercambahlah bahan-bahan penerbitan Phd kita.

Menurut beliau lagi, perbezaan sebanyak 25-30% antara setiap publication kita sudah memadai (untuk conference papers). Tetapi, untuk menghasilkan publication IEEE Transaction, bukan suatu yang mudah. Combination results yang kita perolehi belum tentu dapat menjamin paper kita diterima. Moga Allah akan kabulkan permintaan saya agar saya dapat menulis dan menerbitkan jurnal di IEEE Transaction. InsyaAllah... Boleh rujuk web IEEE Transaction ini untuk lihat contoh.

No comments:

Post a Comment