Introduction

Firman Allah bermaksud,
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Friday, 22 February 2008

Cabaran wanita berkerjaya dan urusan anak-anak


Salam...

Ini merupakan antara cabaran yang dilalui untuk membesarkan anak-anak bagi wanita yang bekerjaya seperti saya. Majoriti wanita bekerjaya pasti mengalami dilema berhadapan dengan nurses di nursery kanak-kanak, pembantu rumah atau 'nanny' yang menjaga anak-anak kita.

Bermula dengan kelahiran anak kedua, saya mula mengambil pembantu rumah. Berusia 21 tahun. Alhamdulillah, beliau rajin dan boleh dipercayai. Sememangnya saya cuba tidak mewujudkan jurang antaranya.Cuba menjauhkan prasangka. Beliau pun memanggil saya 'kakak'. Sekali sekala, kami makan bersama-sama. Mesra hubungan kami. Beliau hanya berkhidmat dengan saya genap 1 tahun sahaja memandangkan saya ditakdirkan dapat melanjutkan pelajaran ke luar negara. Akhirnya beliau pulang semula ke tanahairnya semula.

Di luar negara pula, kami mengahadpi cabaran untuk mencari babysitter untuk kedua-dua puteri kami memandangkan mereka masih berumur 3 tahun ke bawah. Sekolah di UK hanya menawarkan sekolah 'full time' bagi kanak-kanak berusia 4 tahun sebelum atau pada bulan September tahun tersebut. 4 bulan pertama, suami saya bekorban untuk menjaga mereka sambil mencari peluang pekerjaan. Alhamdulillah, beliau dikurniakan pekerjaan yang dikategorikan baik di negara asing ini. Bukan mudah, tapi InsyaAllah ada peluang...

Betul kata teman semakmal saya, 'the more we earn, the more we have to spend', walaupun suami saya mendapat kerja yang baik, kami terpaksa dan menanggung kos perbelanjaan untuk penjagaan anak-anak kami. Bermulalah episod saya dan suami membuat 'survey' ke sana ke mari ke nursery2 dan rumah childminder.
1) Di nursery, penjagaan dari 8.30am - 5.30 pm dianggarkan dalam £32++ manakala jika kami menghantar another sibling, dapat 10% discount untuk fees anak yang kedua. Jenuh kami memikirkan situasi kami. Tapi dengan cara ini, kami boleh 'peace of mind' dalam erti kata lain, masing-masing dapat menumpukan pada pelajaran dan kerjaya masing-masing.

2) Kedua, kami turut melawat rumah childminder yang bertauliah. Beliau tujukkan sijil penjagaan anak dan juga pengalaman beliau bekerja di nursery. Beliau seorang yang berasal dari negara asing ini. Beliau ada seorang anak perempuan dan pada hari-hari tertentu beliau menjaga jumlah tertentu kanak-kanak. Memandangkan keadaan rumah yang tidak diketahui tahap kebersihan dan yang paling penting kesucian dari perkara-perkara najis dan haram. Jadi, kami menolak sama sekali pilihan kedua ini.

3) Mencari teman-teman yang mepunyai isteri yang tidak bekerja dan meminta tolong beliau.Alhamulillah, seoarang rakan kami telah bersetuju untuk menjaga anak-anak kami. Kami bersyukur sangat.

No comments:

Post a Comment